Pipsan tarina

Isänpäivänä ei ole enää omaa isää. On vain kova ikävä. 

Isänpäivänä 2021 äitikin on jo vähän poissa. Sen on vienyt alzheimerin sairaus. 

Kun on seurannut ikäihmisten sairastelua, hoitoa ja vanhusten palveluasioita, niin siinä olisi kyllä vielä paljon parannettavaa.

Äitini asuu tällä hetkellä Senioritalossa Saga Salpalinnassa, joka sijaitsee Ranta-Kartanossa. Hän muutti sinne lokakuussa 2020. Annettiin ymmärtää, että siitä tulee palveluasumispaikka, johon saa palvelusetelin. Ja tämä viimeistään 2021 vuoden alusta. Näin ei kuitenkaan ole vieläkään. Asuminen maksaa 1300 €, jolla asunnon lisäksi saa lounaan, kun muistaa sinne mennä + pakollinen kevyt turvapaketti 600 € + aamiainen 300 € eli 2200 €/kk. Näihin ei saa mitää tukea. Lisäksi 3 × päivässä kodinhoitajan käynnit, johon saa palvelusetelin n. 500 €. Plus lääkkeet ja muut menot. Joten kulut kuussa n. 3000 €. Eläke on n. 1500 €/kk.

Sagassa sanottiin kesällä, että he hakevat kodinhoitopalveluihin seteliä, mutta siinäkään asiassa ei ole tapahtunut mitään. Neuvottelut AVI:n kanssa eivät ole johtaneet mihinkään. Kaikki kotihoitopalvelut tulee taloon ulkopuolelta.

Äitini kohdalla saimme kotihoidon toimimaan lopulta monien huomautusten jälkeen, mutta nyt palveluntarjoaja ilmoitti, että resurssien vähyyden vuoksi joutuvat lopettamaan palvelut äidille. Uusi rumba etsinnöissä alkaa.

Sagasta on lähtenyt paljon asukkaita pois ja myös henkilökuntaa, koska lupaukset eivät ole pitäneet.

Mietinkin näin isänpäivänä, miten tällaiset laitokset ja paikat imevätkään yhteiskunnan ja vanhusten rahoja. Mikä tää homma oikein on? Näinkö vanhuspalveluja hoidetaan? Mikä on senioritalo, palveluasumistalo, mikä on tehostettua? Kaikenlaiset ihme kuviot joutuu opettelemaan ja silti ei mene ihan oikein.

Miten lapsena tulisi toimia? Kun on oma työ, kun on oma perhe… Haluaisi tehdä kaikkensa oman vanhemman auttamiseen ja hoitamiseen, mutta ei pysty.

Mutta saako sitä rahallakaan ostettua?

Sitä on alkanut pohtimaan, että kun itse tulee vanhaksi, ei haluaisi tulla toisten taakaksi ja rasitteeksi. Ja riittääkö rahat? Ja saako silläkään ihmisenarvoista vanhuutta?

Onko Lahti hyvä paikka elää ja kuolla?

Ikävät ovat ajatukset isänpäivänä, kun isä on poissa. 

Lisää tarinoita